Yüksek Verimlilik ve Tasarruf Sunan Çözümler: Enerji Otomasyonu ve Kullanım Alanları
Sanayinin yaygınlaşmasıyla birlikte ülkemizde ve dünyada genel olarak enerjiye karşı duyulan ihtiyaç günden güne artar. Endüstride artan enerji ihtiyacının çok büyük maliyetlere neden olmaması, çevrenin korunması, enerjinin israf edilmemesi ve raporlamanın daha rahat bir şekilde yapılabilmesi için enerji tüketimi takip altına alınmalıdır. Enerji otomasyonu, tesislerdeki enerjinin tüketimini ve elektrik sistemindeki elektroniği en verimli şekilde yönetmek, tasarruf sağlamak ve riskleri en aza indirmek için kullanılır. Enerji otomasyonu sadece elektrik enerjisi ile ilgili değildir. Aynı zamanda bir tesisteki elektrik, gaz, basınç, hava kaçakları, ısı, buhar, su, doğalgaz, rüzgar ya da diğer enerji türleri de kullanılabilir. Enerji tüketimini kontrol altına alan enerji otomasyon sistemi ileri teknolojiye uyumlu bir şekilde çalışarak enerji parametrelerinin devamlı olarak izlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra sistemin bir donanım parçasında ortaya çıkan herhangi bir arıza durumunda hızlı bir şekilde müdahale etmeyi kolaylaştırır ve enerji kesintisinin önüne geçer.
Enerji Otomasyon Sisteminin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?Otomasyon sistemleri teknolojiyle entegre edilerek teknik süreçlerin geliştirilmesi, izlenmesi ve raporlanmasını hedefleyen sistemlerdir. Enerji otomasyonu mevcut enerjiden tasarruf edilmesi, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi, güvenlik açısından kontrollerin yapılması ve meydana gelebilecek risklerin azaltılması, iş gücü dağılımı ve iş planları yapmanın kolaylaşması gibi pek çok konuda büyük yarar sağlar. Enerji parametrelerini devamlı olarak takip altına alan ve arızaların tespitini sağlayan enerji otomasyon sistemi, çok daha güvenli ve düzenli bir çalışma olanağı sunar. Otomasyon kullanılarak izlenen tesislerde maliyetler azalır ve iş bitiminde yapılması gereken denetim, analiz ve raporların hazırlanma süreci kolaylaşır. Bu raporlarda voltaj, akım, frekans, aktif enerji, güç faktörü ve reaktif enerji gibi pek çok elektronik değerler yer alabilir. Enerjinin en fazla ve en az tüketildiği bölgeler, arızalı olan donanım parçaları ve enerji miktarları tespit edilir. Raporlarda ve arşivde yer alan bilgiler doğrultusunda enerjinin en verimli şekilde kullanılabilmesi için yeni iş planlamaları, iyileştirme çalışmaları ve maliyet hesaplamaları yapılabilir.
Enerji Otomasyonundan Hangi Alanlarda Faydalanılabilir?
Enerji otomasyon sistemi endüstride enerji tüketen tesisler, santraller ve üretim yapan diğer fabrikalar gibi pek çok alanda kullanılabilir. Enerji otomasyonun en çok kullanıldığı alanlara örnek olarak kritik tesisler olarak adlandırılan, veri merkezleri, petrol ve kimya endüstrisi, elektrik üretim ve dağıtım tesisleri, petrol ve doğalgaz boru hatları, su arıtma ve dağıtım tesisleri, çimento ve otomotiv üretimi yapan tesisler verilebilir. Tüm enerji santrallerinde enerji otomasyon sistemi kullanılabilir. Hidroelektrik santraller, termik santraller, rüzgar enerjisi santralleri, jeotermal enerji santraller ve güneş enerjisi santralleri enerji otomasyonun yoğun bir şekilde tercih edildiği alanlardır. Bu sayede enerjinin tüketimi daima izlenerek iletim, dağıtım ve arıtma gibi işlemler yapılırken maliyetler azalır ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturulur. Trafo merkezi, santraller ya da diğer tesislerde meydana gelen herhangi bir arıza durumunda şalter, ayırıcı, kesici ve benzeri diğer elektronik donanımlar uzaktan kontrol edilebilen bir sistem ile güvenilir bir şekilde kapatılıp açılabilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte otonom enerji sistemleri uzaktan kontrol çalışmalarını ve verilerin düzenli bir şekilde iletimini gerçekleştirir. Bu düzen sayesinde tesiste bulunan tüm donanımlar birbiriyle etkileşim halinde kalarak sistematik bir şekilde çalışabilir. Koruma röleleri ve enerji analizörleri gibi cihazlardan gelen analog verilerin değerleri izlenir, grafik olarak gösterilir ve raporlanır. Bu sayede tüketimden raporlamaya kadar yapılması gereken tüm işler planlanarak kontrol altına alınır, iş gücüne duyulan gereksinim azalır ve enerji verimi elde edilir.